Menü Bezárás

Dr. Darnói Tibor

Bemutatkozás – Dr. Darnói Tibor holisztikus orvos

„Ha a lelkedben béke van, a testedben sem dúl háború.” (Dr. Darnói Tibor)

A békesség embere vagyok.

Hiszek Benned és tudom, hogy képes vagy változni! És együtt megtalálhatjuk, hogyan!

Orvos-szakmai életút

1993-ban szereztem általános orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd hat év idegsebészeti munkát követően a gyógyszeriparban dolgoztam, később letettem a Háziorvosi szakvizsgát. Átfogó ismereteket szereztem a mozgásszervi betegségek, valamint a neuro-pszichiátria és a gasztroenterológia területén.

Jelentős fordulatot hozott munkámban, mikor daganatos betegekkel kezdtem foglalkozni. Ennek során nem csupán a stressz szerteágazó vonatkozásaival és az immunrendszer rejtelmeivel ismerkedtem meg, hanem felfigyeltem bizonyos rendszeresen felbukkanó, sokak által felvetett problémákra és összefüggésekre, amelyeket a betegek említettek a konzultációk során. Mindezek nagyban hozzásegítettek ahhoz, hogy rendszer-szintű értelmezésben mutatkozzon meg a különböző kórképek háttere, ami elvezetett a komplex, holisztikus terápiás csomag megszületéséhez.

Komplementer medicina

A komplementer medicina iránti érdeklődésem és elkötelezettségem arra a felismerésre vezethető vissza, mikor beláttam, hogy a „nagy krónikus betegségek” a hagyományos orvosi terápiákkal többségében nem gyógyíthatók. A kezelések javarészt tüneti terápiák, melyekkel az állapotrosszabbodás lassítása és a szövődmények lehetőség szerinti elkerülése a fő cél.

Elsőként a neurálterápiával találkoztam, melynek több évnyi tanulmányozása mellett a gyakorlatban is megbizonyosodhattam páratlan hatékonyságáról. A neurológiai rendszer működésének és a sejtek membránpotenciáljának feltáruló összefüggéstana új megvilágításba helyezte a betegségeket. Az Ayurveda és más gyógyászati rendszerek megismerése pedig világossá tette, mennyi közös elem és átfedés található a különböző módszerekben, filozófiákban. A holisztikus megközelítés, a táplálkozás energetikai összefüggéseinek tanulmányozása és a pszichoszomatika mind megerősítést adtak az utamon.

Mérföldkőnek számít pályámon Emil Coue tanításainak megismerése, aki korszakalkotó munkássága során feltárta az elmeműködés törvényszerűségeit. Coue-trénerként volt alkalmam felfedezni az elme erejét és hatását, gyakorlatainak éveken át való alkalmazása cáfolhatatlan bizonyítékul szolgált tanainak igazságát és jelentőségét illetően.

Szellemi út

Mindezek mellett azonban életem elmúlt több, mint húsz évét alapvetően áthatotta az a szellemi út, amely spirituális tanulmányokban és napi szintű lelki-szellemi gyakorlatokban, meditációkban bontakozott ki. A tudatos életvezetés, a húsmentes étkezés, a napi rendszerességű fizikai aktivitás, valamint a szellemi tanokban való elmélyedés, a TM meditáció, majd később a Krya-jóga mind hozzásegítettek ahhoz, hogy az utamon mind előbbre jussak, s, hogy mára mély-holisztikus szemlélettel közelítek a szakmai és a hétköznapi kérdések felé, amelyek ennél fogva nem csupán általános és felszínes összefüggéseikben tárulnak fel.

Jelen aktivitás

Napjainkban háziorvosi munka mellett személyes és csoportos keretek közt tartok holisztikus konzultációkat, tréningeket, melyek során felfedem a testi-lelki-szellemi folyamatok hátterét, miként őrizhető meg vagy állítható helyre az egyensúly, mely nélkül a gyógyulás nem érhető el. A klasszikus medicina és az alternatív gyógymódok ötvözésével, gyakorlati útmutatóval, személyre szóló komplex terápiás javaslattal segítek a gyógyulás útjára lépni.

Több, mint tizenöt évvel ezelőtt kezdtem előadásokat tartani. Az előadás során megáll az idő, megszűnik minden, csak a közönség létezik. A különleges témákat, a rengeteg információt igyekszem élményszerűen, gazdagon illusztrálva, gyakorlatokkal fűszerezve bemutatni.

Különböző rendezvényekre kapok meghívásokat. Igyekszem minden igényes felkérésnek eleget tenni, legyen az céges, társadalmi vagy alapítványi szervezésű. Meghívott előadó vagyok akkreditált szakmai programokon, s több alapítványnak vagyok előadója, szakmai kurátora.

Megtiszteltetés, hogy többek közt olyan kiválóságok előadótársa lehettem, mint Prof. Dr. Papp Lajos, Dr. Csókay András, Müller Péter, Laár András.

Az általam képviselt témák vonatkozásában kiemelt fontossággal bír a hitelesség, amit én töretlen igyekezettel életvitelemnek és a megélésből fakadó megtapasztalásaimnak köszönhetek – ezért hálás vagyok Mindazoknak, akik az utamat segítik és támogatták!

Szintézis. Ismereteimnek köszönhetően megadatott, hogy ugyanazt a problémát több oldalról közelítve értelmezhessem. Személyemben egybefonódva ötvöződik a klasszikus orvoslás a komplementer medicinával, a fizikai test kezelése a lelki-szellemi gyógyítással, az anyagi sík az energetikai rendszerekkel, az ősi bölcseletek örökérvényűsége a modern tudomány vívmányaival.

Rendszer-szintű, komplex megközelítés és terápia. A krónikus állapotok, betegségek esetében a felszínes, tervszerűtlen, részleges, csupán néhány elemet, életterületet érintő beavatkozások nem hozhatnak érdemi hatást, még kevésbé tartós terápiás sikert, gyógyulást. Az összefüggések rendszerben való értelmezése vezethet olyan szintű megértéshez, aminek köszönhetően összehangolt, minden részletre kiterjedő munkálkodás segíthet a gyógyulás irányába fordulni.

Tudatosság, tanulás, megtapasztalás. Az állandó tanulás – a folyamatos fejlődés érdekében – elengedhetetlen. Az elméleti tudás azonban csak a megélés által válik sajátunkká. Amit nem „égetünk át” magunkon, az még nem a miénk! A hit szintjén lévő információból a tényszerű megtapasztalás teremthet tudatosságot. A hit – bár nagyon fontos – e nélkül nagyon ingatag.

Mindenben az értéket látom. De ez több, mint egyszerű pozitív életszemlélet. A tanulás és a megtapasztalások segítenek abban, hogy megtöltődjenek valódi tartalommal az egyébként üres frázisok, mint pl. nincs jó és rossz; minden a fejben dől el; kerüljük a stresszt, stb.

Hitelesség. Minden, amit képviselek, amit cselekszem, a saját életem része. Megélés, megtapasztalás, folyamatos tanulás, munka és idő – a mindennapokban. Végtelen utazás.

Belső út, belső munkálkodás. Csak ez visz felfelé, csak ez által emelkedhetsz. Minden, amit kívül élsz meg, ugyanezt támogatja, de magadban kell kikristályosítani ennek az esszenciáját. Megkerülhetetlen a fejlődéshez, a tudatminőség emeléséhez, az egyre finomabb rezgések eléréséhez, megtartásához.